30 Μαΐου 2011

Λίγα λόγια για το Περτούλι Τρικάλων.

Το Περτούλι, του νομού Τρικάλων, είναι χτισμένο αναμεσα στα έλατα και διαθέτει ενα πολύ καλά εξοπλισμένο χιονοδρομικό κέντρο. Η καταπράσινη φύση υπόσχεται τα καλύτερα ακομα και για τον πιο ανικανοποίητο επισκέπτη. Διαθέτει καλό φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες καθώς και διαμονή σε όμορφα ξενοδοχεία και ξενώνες.

Σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα, μετά την Ελάτη, συναντάμε σε υψόμετρο 1100 μέτρων το γραφικό χωριό Περτούλι. Χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του Κόζιακα, περιβάλλεται από πανέμορφα δάση και καταπράσινα λιβάδια ενώ κατά το παρελθόν αποτελούσε τόπο συνάντησης των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Σήμερα το Περτούλι αποτελεί πόλο έλξης για κάθε Έλληνα αλλά και ξένο επισκέπτη, καθώς εκεί θα βρείτε ξενώνες, ξενοδοχεία, παραδοσιακά δωμάτια με τζάκι, εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες, που σερβίρουν ντόπιες λιχουδιές για όλα τα γούστα.
Σήμα κατατεθέν του Περτουλίου είναι τα γραφικά πέτρινα σπίτια του με τις κόκκινες ή τις πέτρινες στέγες, με τις καμινάδες που αχνίζουν στο χειμωνιάτικο τοπίο και θυμίζουν εικόνες, που έχουν ξεπηδήσει από παιδικό παραμύθι.

Η τουριστική του ανάπτυξη και οι υψηλών προδιαγραφών υποδομές του, προσελκύουν κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, που θέλουν να ζήσουν το δικό τους όνειρο στο Περτούλι.
Το δάσος του Περτουλίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελατοδάση της Ελλάδας και εύστοχα έχει χαρακτηριστεί ως οι «Άλπεις της Ελλάδας». Διαθέτει τη μεγαλύτερη ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή της χώρας και στο δάσος του Περτουλίου βρίσκουν καταφύγιο τα αποδημητικά πουλιά, χωρίς να κινδυνεύουν από το ελεύθερο κυνήγι. Έτσι στο ελατοδάσος ζουν όλα τα είδη της ελληνικής άγριας πανίδας, κάθε είδους πτηνά, ζαρκάδια και ελάφια.

Τα υπέροχα βουνά, που περιβάλλουν το χωριό είναι ιδανικά για αναρρίχηση και ρομαντικούς περιπάτους ενώ το Περτούλι λόγω της στρατηγικής του θέσης, έγινε στο παρελθόν ορμητήριο των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης και στην Κατοχή για ένα διάστημα, υπήρξε εκεί το αρχηγείο των ενωμένων αντιστασιακών ομάδων.

Ιδιαίτερα φημισμένο, όμως, είναι και το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου που διαθέτει τρεις πίστες και από εκεί, οι λάτρεις του σκι, μπορείτε να προμηθευτείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό για να επιδοθείτε στο αγαπημένο σας χειμερινό σπορ, καθώς και έλκηθρα και snowboard.
Από το Περτούλι μην παραλείψετε να αγοράσετε ντόπια κρέατα, καλό βαρελίσιο κρασί, καθώς και είδη λαϊκής τέχνης ενώ αξίζει να επισκεφθείτε την περιοχή του Ασπροποτάμου, πολύ κοντά στο γραφικό χωριουδάκι, η οποία έχει ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.


Ιστορία

Ένας αρχαίος κώδικας της Μονής Βαρλαάμ των Μετεώρων αναφέρει, ότι το Περτούλι υπήρχε από τον 10ο αιώνα. Το 1720, επειδή έπεσε επιδημία πανούκλας ερημώθηκε. Ο πρώτος κάτοικος, που επέστρεψε εκεί ήταν ο Τριαντάφυλλος Μπέρτας,  στον οποίο, ίσως οφείλεται και το όνομα του χωριού.

Το 1823 το Περτούλι ισοπεδώθηκε από τουρκαλβανικό στράτευμα και ξαναχτίστηκε το 1841 ενώ το 1943 καταστρέφεται και πάλι, γιατί ήταν η έδρα του Κοινού Γενικού Στρατηγείου των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων κατά των Άγγλων.

Επειδή οι επιδημίες και οι επιδρομές βαρβάρων δεν άφηναν το χωριό να ορθοποδήσει, οι λιγοστοί κάτοικοι αποφάσισαν να βρουν έναν τρόπο για να κρατήσουν εκεί το ανθρώπινο δυναμικό. Έτσι, με προσωπικές θυσίες και κόπο, έφτιαξαν το χωριό από την αρχή και έστησαν το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου στην Πίνδο.

Παρά τις συνεχείς καταστροφές, το Περτούλι, μοιάζει με ορεινό παράδεισο. Περιβάλλεται από βουνά και είναι γεμάτο από πυκνά δάση, καταπράσινα λιβάδια, αγριολούλουδα, πανύψηλα έλατα και τρεχούμενα νερά.

Το λευκό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, χτισμένο μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, γίνεται ακόμα πιο γραφικό, όταν καλύπτεται ολόκληρο από χιόνι, καθώς νομίζεις, ότι βλέπεις πίνακα ζωγραφικής. Αξίζει να επισκεφθείτε το «Κοκκινοστέφανο» κοντά στη Γκιώνα, που μοιάζει με μεσαιωνικό φρούριο, καθώς και το πέτρινο «Γεφύρι της γριάς», που βρίσκεται στο «φαράγγι της Μάνας». Το γεφύρι αποτελεί αξιόλογο μνημείο της περιοχής γιατί επάνω του υπάρχουν σκαλισμένες παραστάσεις με εξαιρετική λεπτότητα και τέχνη.

Εάν πρόκειται να επισκεφθείτε το Περτούλι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προτιμήστε τον Δεκαπενταύγουστο.
Οι εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου, ξεκινούν με τη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια προσφέρονται ντόπια εδέσματα, κυρίως κρέας, πίτες και γαλακτοκομικά σε όλο τον κόσμο ενώ κορυφώνονται με γλέντι, με τη συμμετοχή δημοτικών παραδοσιακών συγκροτημάτων.
Από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα, το Περτούλι φημίζεται για τις χωριάτικες πίτες του, φτιαγμένες με σπιτικό φύλλο και αγνά υλικά, για το παραδοσιακό ζυμωτό ψωμί, το αρνί στη γάστρα, το κοκορέτσι από ντόπιο κρέας και τα νόστιμα αγριογούρουνα, τα ζαρκάδια, τα ελάφια και τους λαγούς, που προέρχονται φυσικά από κυνήγι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου