23 Μαΐου 2011

Αφιέρωμα στους Σαρακατσάνους του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Ο Πρώτος Σύλλογος Σαρακατσάνων. Η ίδρυση της Π.Ο.Σ.Σ.


Πρώτος Σύλλογος Σαρακατσαναίων στην Ελλάδα αποτέλεσε ο Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Λαρίσης «Ο Κατσαντώνης», που ιδρύθηκε από τον τέως αντιπρόεδρο της Ελληνικής Βουλής κ. Νίκο Κατσαρό,το 1962.


Το 1981 ιδρύθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), που αποτελεί δευτεροβάθμιο όργανο των 44 συλλόγων Σαρακατσαναίων, που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα.

Σκοπός της, η διατήρηση και μετάδοση της τεράστιας σαρακατσάνικης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επίσης, η Π.Ο.Σ.Σ. βρίσκεται κοντά στους Σαρακατσάνους της Διασποράς (Βουλγαρία, Π.Γ.Δ.Μ., Η.Π.Α., Αυστραλία, Γερμανία κ.ά.), βοηθώντας τους να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους.



Συνέδρια Σαρακατσάνων Ελλάδος και Διασποράς


Το Πρώτο Συνέδριο Σαρακατσάνων Ελλάδος και Διασποράς, με κεντρικό θέμα «Σαρακατσαναίοι: Η προσφορά τους στη συνέχεια του Ελληνισμού», πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1996, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη και το έργο της «Μάνας» των Σαρακατσάνων, της Αγγελικής Χατζημιχάλη.

Συγκλονιστική ήταν η παρουσία του υπερήλικα τότε και αείμνηστου πλέον, μελετητή των Σαρακατσάνων, Άγγλου κοινωνικού ανθρωπολόγου J. K. Campbell.



Δέκα χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 2006, έγινε το Δεύτερο Συνέδριο Σαρακατσάνων Ελλάδος και Διασποράς, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, όπου εδρεύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.).

Το 2 ο Συνέδριο αφιερώθηκε στον Σαρακατσάνο αρχιστράτηγο της Ελληνικής Επανάστασης Γεώργιο Καραϊσκάκη.


Το Αντάμωμα στο Περτούλι

Το ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι αποτελεί τη μεγαλύτερη υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση, που γίνεται στην Ελλάδα.

Κάθε χρόνο από το1980 (πλην του 1986, που έγινε το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ), στα λιβάδια του Περτουλίου Τρικάλων, η Π.Ο.Σ.Σ. οργανώνει, μέχρι το 2004 την τελευταία Κυριακή του Μάη, ενώ από το 2005 την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου, το ετήσιοΠανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων.




Κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του ανταμώματος, κάτω από τα έλατα στήνονται τα κονάκια και οι στάνες, δημιουργώντας το κατάλληλο σκηνικό, ώστε να αναβιώσουν τα ήθη και έθιμα των Σαρακατσάνων.


Χιλιάδες άτομα παρακολουθούν τις αναπαραστάσεις σκηνών από τη νομαδική ζωή των Σαρακατσάνων, παραδοσιακά αθλήματα και χορούς, συμπεριλαμβανομένου του χορού των γερόντων κ.ά.



Το Αντάμωμα του 2006, το 26ο , ήταν αφιερωμένο στους εναπομείναντες Σαρακατσάνους της Π.Γ.Δ.Μ. και πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου.


Το Αντάμωμα των Σαρακατσάνων Βουλγαρίας


To πρώτο αντάμωμα Σαρακατσάνων Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1991.



Έκτοτε γίνεται κάθε χρόνο, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, στην τοποθεσία «Σίνιτε Κάμανι» (Οι γαλάζιες πέτρες), στο βουνό Καραντίλα, μερικά χιλιόμετρα έξω από την άτυπη «πρωτεύουσα» των Σαρακατσάνων στη Βουλγαρία, την πόλη Σλίβεν.


Εκεί εδρεύει η Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας, που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1990 δηλ. μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα (1989).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου