28 Μαΐου 2011

Λίγα λόγια για την Ελάτη Τρικάλων.

Το ορεινό χωριό του Δήμου Αιθήκων στο Νομό Τρικάλων, η γνωστή σε όλους Ελάτη ή Τύρνα, κλέβει τις εντυπώσεις. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από την πόλη των Τρικάλων. Το πανέμορφο χωριό είναι χτισμένo αμφιθεατρικά, μέσα σε δάσος από έλατα, σε ύψος 920 μέτρων στο όρος Κόζιακας ή Κερκέτιο και ο πληθυσμός της είναι περίπου 1000 κάτοικοι. 
Η Ελάτη βρίσκεται κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου και γνωρίζει τεράστια τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για ένα χωριό παραμυθένιας ομορφιάς. Πυκνή βλάστηση, δάση με έλατα, σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με καμινάδες που αχνίζουν και πλακόστρωτα δρομάκια, δημιουργούν εικόνες, οι οποίες ταξιδεύουν τους επισκέπτες σε περασμένες εποχές. 

Χάρη στην προνομιακή της θέση και τους φιλόξενους κατοίκους της, η Ελάτη έχει αναδειχθεί σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, με υπέροχους ξενώνες, ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ. Το χειμώνα οι επισκέπτες ενθουσιάζονται με το άφθονο χιόνι και το καλοκαίρι με το υγιεινό κλίμα και την επαφή με την υπέροχη φύση.

Οι επιλογές που προσφέρει η Ελάτη είναι πολλές και ικανοποιούν όλα τα γούστα. Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από το χωριό ενώ οι δυνατότητες για αθλητικέςδραστηριότητες περιλαμβάνουν πεζοπορία, ορειβασία, ιππασία καιποδήλατο βουνού, το γνωστό mountain bike.

Η Ελάτη είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστικά. Τόσο στον τομέα της διαμονής όσο και της ψυχαγωγίας ενώ δεν είναι αποκλειστικά θέρετρο κοσμικών, όπως πολλοί νομίζουν. 

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, αναδείχθηκε στο πιο κοσμοπολίτικο και τουριστικό χειμερινό θέρετρο του ΝομούΤρικάλων, χάρη στους πολυάριθμους επισκέπτες, που σπεύδουν να ζήσουν στην Ελάτη, το δικό τους παραμύθι. 

Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς περνώντας από τον οικισμό είναι οι ξύλινοι πάγκοι γεμάτοι χαμομήλι, αγριοβότανα, ντόπια ρίγανη και αγριολούλουδα, καθώς και χυλοπίτες, τραχανά και μέλι.
Στις γραφικές ταβέρνες πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε ζαρκάδι με πουρέ πατάτας, νόστιμες χωριάτικες πίτες και φυσικά αγριογούρουνο ενώ πριν φύγετε από την Ελάτη μην ξεχάσετε να αγοράσετε την παραδοσιακή γκλίτσα της περιοχής, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, μέλι, τσίπουρο και κεραμικά σκεύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου