1 Απριλίου 2011

Τί έγραψαν για το Συνέδριο

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε το 22ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρκατσαναίων που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 26 και 27 Μαρτίου. Την οργάνωση του συνεδρίου είχε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου «Ο Σταυραετός» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων και συνδιοργανωτή τον Δήμο Ελευθερίου Κορδελιού -Ευόσμου. Από τη Ροδόπη συμμετείχαν στο συνέδριο ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης κ. Γιώργος Νάκος, που για τέταρτη συνεχόμενη φορά συμμετείχε σε αυτό, καθώς και ο Σπύρος Κούτρας γραμματέας του Συλλόγου και αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας.

Να σημειωθεί ότι με απόφαση της Ομοσπονδίας το επόμενο συνέδριο θα αναλάβει ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Λάρισας μετά από δύο χρόνια το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου.
Αναβίωση εθίμου, προξενιό και συβάσματα.

Η υποδοχή των συνέδρων έγινε την Παρασκευή 25 Μαρτίου το απόγευμα και στη συνέχεια στις 8:30 σε αίθουσα του ξενοδοχείου, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου, τους συνέδρους υποδέχθηκαν τραγουδιστές με σαρακατσάνικα τραγούδια. Ακολούθησε η αναπαράσταση του εθίμου της προξενιάς και του αρραβώνα, «προξενιό και συβάσματα», όπου συβάσματα, ο λόγος που δίνουν στον αρραβώνα, από το Σύλλογο Ελευθερίου Κορδελιού - Ευόσμου. «Ήταν μια πολύ πετυχημένη παράσταση η αναβίωση του εθίμου το οποίο στους Σαρακατσάνους της Θράκης παρουσιάζει ορισμένες διαφορές, γιατί οι Σαρακατσάνοι του Ελευθερίου Κορδελιού έχουν έρθει το 1970 στην Ελλάδα από την Σερβία, είναι Σερμπιάνοι, οι της Θράκης είναι Πολίτες, της Μακεδονίας Κασσανδρινοί και της Ηπείρου ντόπιοι», μεταφέρει ο κ. Νάκος. Ακολούθησε γλέντι κατά την διάρκεια του οποίου οι σύνεδροι από την Ελλάδα και την Βουλγαρία είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συναντηθούν. «Οι αντιπρόσωποι που συμμετέχουν στο συνέδριο εκλέγονται κατά την διάρκεια των εκλογών του κάθε συλλόγου και έτσι κάθε δύο χρόνια μπορεί να είναι ίδιοι αλλά και διαφορετικοί, οπότε το συνέδριο αποτελεί σημείο συνάντησης και γνωριμίας των παλαιότερων με τους νεότερους και των νεότερων με τους παλιότερους», αναφέρει ο κ. Νάκος που σημειώνει ότι το γλέντι διήρκησε μέχρι το πρωί στις τέσσερις και αυτό γιατί την επόμενη ημέρα ξεκινούσαν οι εργασίες του συνεδρίου.

Εργασίες του συνεδρίου
Ξεκινώντας οι εργασίες του συνεδρίου χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων. κ. Ευάγγελος Μαρμαγκιόλης από το Σύλλογο Αλμυρού Βόλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κορδελιού Ευόσμου, κ. Νικολάου, στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας, κ. Κώστας Μπαλέστραβος ακολούθησε ο χαιρετισμός του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ. Βαρνάβα, υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε το συνέδριο, και ακολούθησαν χαιρετισμοί του δημάρχου Ελευθερίου Κορδελιού, Στάθη Λαφαζανίδη, του Σαρακατσάνου περιφερειακού Συμβούλου Γιώργου Ανατολίτη, που εκπροσωπούσε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Ψωμιάδη καθώς και δημοτικών συμβούλων σαρακατσάνικης καταγωγής από το δήμο Θεσσαλονίκης. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του πρώτου μουσείου Σαρακατσάνων που ιδρύθηκε στις Σέρρες, ο Βασίλης Τσαούσης, ο οποίος και τιμήθηκε με τιμητική πλακέτα για αναγνώριση της προσπάθειας και της συμβολής τους στην ανάδειξη του Σαρακατσάνικου πολιτισμού από το 1980 και μετά.

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναπτύχθηκαν εξαιρετικές εισηγήσεις που εμπεριείχαν προτάσεις για την λειτουργία της Ομοσπονδίας αλλά και των συλλόγων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εισήγηση φοιτήτριας από το Σύλλογο Σαρακατσαναίων φοιτητών Θεσσαλονίκης της Λαμπρινής Κοτσαμπάση από τη Διαλαμπή της Ροδόπης που καταχειροκροτήθηκε. Η εισήγησή της είχε θέμα την θέση των Σαρακατσάνων φοιτητών στη λειτουργία των συλλόγων και της Ομοσπονδίας. Επίσης υπήρξε εισήγηση από τον διακεκριμένο χειρούργο καθηγητή Πανεπιστήμιου, Σαρακατσάνο, Γιώργο Μπασδάνη με θέμα τον καρκίνο. Αν και επιστημονική εισήγηση αξιολογήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας να συμπεριληφθεί, ώστε να ενημερωθούν και οι σύνεδροι» αναφέρει ο κ. Νάκος.

Με το πέρας των εργασιών του συνεδρίου δόθηκε γεύμα προς τιμή των συμμετεχόντων σε ταβέρνα που ήταν προσφορά προς το σύλλογο Σαρακατσάνου επιχειρηματία.

Αντάμωμα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο
Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε ένα ξεχωριστό αντάμωμα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, μια μουσικοχορευτική εκδήλωση με την οποία έκλεισε το 22ο Οργανωτικό Συνέδριο. «Παραβρέθηκε πληθώρα σαρακατσάνων τραγουδιστών, τα κλαρίνια εναλάσσονταν, συγκεκριμένα ήταν επτά τα κλαρίνα, και διασκέδασαν τον κόσμο. Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου του Συλλόγου Ελευθερίου Κορδελιού, του κ. Νικολάου, όπως χαιρέτισε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Ψωμιάδης ο οποίος μόλις είχε φθάσει από το εξωτερικό. Επίσης παρόντες ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Καλαφάτης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης ο κ. Γκιουλέκας, ο δήμαρχος Ευόσμου Κορδελιού, κ. Λαφαζανίδη. Στο γλέντι συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα Ελευθερίου Κορδελιού - Ευόσμου με 180 χορευτές, οι οποίοι ήταν αξιόλογα καταρτισμένοι στους σαρακατσάνικους χορούς. Αποκορύφωμα του χορού τους όταν «αγκάλιασαν» την αίθουσα του Βελιδείου και χόρεψαν περιμετρικά. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία και εικόνα και ακολούθησε γλέντι για όλους. Θα πρέπει να τονίσω ότι ήταν παρούσα πολύ νεολαία και το γλέντι από τις δέκα που ξεκίνησε σταμάτησε στις 7:30 το πρωί και η πίστα όλες αυτές τις ώρες ήταν γεμάτη Εξ όσων ειπώθηκε ήταν παρόντα χίλια διακόσια άτομα».

Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσάνων
Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων στην οποία πήραν μέρος οι πρόεδροι των συλλόγων και οι αντιπρόσωποι. Κατά την διάρκειά της έγινε ο οικονομικός απολογισμός και κατατέθηκαν προτάσεις για δράσεις για την επόμενη διετία. «Έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος και κάποιες προτάσεις υιοθετήθηκαν και ψηφίσθηκαν και άλλες είναι υπό συζήτηση. Ανανεώθηκε η θητεία Επιτροπών όπως αυτή του Ιδρύματος Σαρακατσάνικων, ορίστηκε αντιπρόσωπος για την Συνομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ελλάδος, όπου θα συμμετέχει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων με αναπληρωτή τον αντιπρόεδρο της Συνομοσπονδίας», μεταφέρει ο κ. Νάκος.

Αναβίωση της καθημερινότητας των Σαρακατσάνων
Κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης αποφασίσθηκε ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Κιλκίς να αναλάβει την αναβίωση της καθημερινότητας των Σαρακατσάνων και συγκεκριμένα σε ό,τι έχει σχέση με το μαλλί. «Η αναβίωση θα ξεκινήσει από το κούρεμα, το μάζεμα, το ξεχώρισμα ανάλογα με το πόσο μαλακό ή σκληρό είναι, για να το χρησιμοποιήσουν ανάλογα στα ενδύματα ή στα στρώματα, το πλύσιμο, το ξάσιμο, το ίδιασμα στον αργαλειό όλη τη διαδικασία αυτή. Ευελπιστούμε πως το Καλοκαίρι θα μπορέσουμε να το ζήσουμε στο Κιλκίς αφού με την αποδοχή που έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου του Κιλκίς ο κ. Μιχάλης Λουκοβίτης είχε την διαβεβαίωση του Σαρακατσάνου δημάρχου του Κιλκίς, του κ. Μπαλάσκα, πως θα στηρίξει οικονομικά την αναβίωση της καθημερινότητας των Σαρακατσάνων».

Αναβίωση του καραβανιούΤο απόγευμα του Σαββάτου στην παραλία της Θεσσαλονίκης έγινε αναβίωση από το Σύλλογο Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου του καραβανιού, «όπως γινόταν τότε με σημερινές εικόνες. Ξεκίνησαν από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς μέχρι το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είχαν ετοιμαστεί άλογα φορτωμένα με τα υπάρχοντα των οικογενειών του Τσελιγκάτου που κατέβαιναν στα χειμαδιά. Συμμετείχαν στην αναβίωση μεγαλύτερα μέλη, καθώς και παιδιά ντυμένοι με την φορεσιά των Σαρακατσάνων τραγουδώντας. Ήταν μια ευχάριστη νότα για τους Θεσσαλονικείς που βρέθηκαν στην παραλία και σχολιάστηκε πολύ θετικά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το βράδυ του Σαββάτου».

Σχόλιο αποστολέα:
Σύνδεσμος Άρθρου: www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=143632&categoryid=

1 σχόλιο:

  1. ΜΗΠΩΣ Ο Κ.ΝΑΚΟΣ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΣΕ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ
    ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ Γ.Ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή