Ποιές είναι οι κυριότερες επιστημονικές έρευνες και αναφορές στους Σαρακατσάνους
O πρώτος επιστήμονας που μελέτησε τους Σαρακατσάνους και έκανε τη διδακτορική του διατριβή στο Παρίσι το 1925, ήταν ο επιφανής Δανός καθηγητής της Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Carsten Hoeg (1896-1961). Ο μεγάλος αυτός ελληνιστής και φιλέλληνας στη μελέτη του « Les Saracatsans, une tribu nomade Greque (Οι Σαρακατσάνοι, ένα νομαδικό ελληνικό φύλο)» απέδειξε, ως γλωσσολόγος, ότι οι Σαρακατσάνοι είναι αρχαίο καθαρά ελληνικό φύλο.
Το έργο του Hoeg συνέχισε ο καθηγητής Δημήτρης Γεωργακάς, που με επιστημονικά κριτήρια απέδειξε πως η γλώσσα των Σαρακατσάνων είναι απαλλαγμένη ξενισμών.
Ο Άγγλος κοινωνικός ανθρωπολόγος J. K. Campbell μελέτησε τους Σαρακατσάνους, και συγκεκριμένα αυτούς της Ηπείρου (1954-55), έζησε μαζί τους ακολουθώντας τον νομαδικό τους βίο και περιέγραψε τις εμπειρίες του με ιδιαίτερες αναφορές στη δομή της οικογένειας και το τσελιγκάτο. Η διακεκριμένη εθνογράφος Αγγελική Χατζημιχάλη έζησε επίσης πολλά χρόνια με τους Σαρακατσάνους και το έργο της είναι αναγνωρισμένο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στους διεθνείς εθνογραφικούς κύκλους.
Στο ημιτελές, αλλά θεμελιακό έργο της «Οι Σαρακατσάνοι», που εκδόθηκε το 1957, γράφει για τους Σαρακατσάνους : «Νομάδες από πανάρχαια μήτρα κτηνοτρόφων, τσελιγκάδες, τσοπάνοι, προβαταραίοι, χωρίς δική τους γη και μόνιμη κατοικία. Περπατάρηδες και κόσμος από λόγγα, αυτοί είναι οι σαρακατσάνοι. Ζούνε στους κάμπους τον χειμώνα κι ανεβαίνουν στα βουνά το καλοκαίρι. Η ζωή τους είναι ένα ταξίδι, μια αδιάκοπη μετακίνηση».
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου